Thuisadvies

Zwemmerseczeem

Zo’n 40% van de Nederlandse bevolking heeft last van schimmelinfecties aan de voeten, mannen wat vaker dan vrouwen. En ongeveer 10% heeft last van zwemmerseczeem. Dit is een (besmettelijke) schimmelinfectie van de huid tussen de tenen. Er wordt over een infectie gesproken als de schimmel uitgroeit en afwijkingen of klachten van de huid of nagel veroorzaakt.

Drie soorten zwemmerseczeem

1. Toe web infection (komt het meest voor en is eigenlijk ook het meest duidelijk een schimmel tussen de tenen)
2. Tinea pedis (is de vorm zwemmereczeem die het meest lijkt op eczeem en droge huid)
3. Vesikel type zwemmerseczeem (heeft als kenmerk dat u ook blaasjes en blaren kunt krijgen)

Symptomen zwemmerseczeem

U kunt zwemmerseczeem herkennen aan kleine witte schilfertjes tussen uw tenen. De huid is rood en er kunnen kleine bultjes of blaasjes en/of kloofjes ontstaan. De meeste mensen hebben ook last van jeuk of een branderig gevoel. Soms kan een schimmelinfectie aan de voeten leiden tot eczeem aan de handen.

Het ontstaan van zwemmerseczeem

Iedereen komt in aanraking met schimmels, maar meestal hebben we hier geen last van, omdat de bovenste laag van de huid, de opperhuid dik genoeg is om schimmels buiten te houden. Wanneer uw huid beschadigd of langdurig vochtig is, wordt de bescherming van de opperhuid sterk vermindert. Hierdoor kan schimmel de buitenste laag van de huid en de hoornlaag aantasten en de huid binnendringen.

Zwemmerseczeem behandelen

Er zijn een aantal manieren om zwemmerseczeem zelf te behandelen. Met deze handige producten komt u hopelijk snel van de zwemmerseczeem af.

Jodium
Zwemmerseczeem reageert goed op jodium. Dit kunt u tweemaal per dag op de aangedane plekken deppen. Laat de jodium eerst goed opdrogen voordat u uw sokken aantrekt.

Antischimmelzalven en antischimmelcrèmes
Deze zalven en crèmes zijn speciaal ontwikkeld tegen schimmels. Breng de zalf of crème tweemaal per dag dun aan op en twee centimeter rondom de aangedane plekken.

Een schimmelinfectie is meestal heftiger dan dat u met het blote oog kunt zien. Bovenstaande behandelingen zijn na ongeveer een week of drie merkbaar. Het kan echter wel een aantal weken duren (tot een jaar of langer) voordat de aangedane plekken volledig genezen zijn. U kunt pas stoppen met de behandeling nadat alle plekken verdwenen zijn en u nog een paar weken hebt doorgesmeerd om ook de nieuw ontkiemende sporen te doden.
In mijn praktijk heb ik hier een selectie aan passende middelen voor. En kijken samen wat voor u van toepassing is.

Zie ook Fungicheck Tinea Unguium een dermatofyten test (candida en gisten uitgesloten) kan in korte tijd volbracht worden in de praktijk.

Vette zalf
In de meeste gevallen gaat het eczeem gepaard met droge plekken. Deze kun je behandelen door tweemaal daags te smeren met een vette zalf.

Zinkolie
Bij ergere vormen van eczeem kunnen rode, nattende plekken ontstaan. Deze kun je laten indrogen met zinkolie.

Er zijn meerdere werkzame stoffen die werken tegen zwemmerseczeem:

Luliconazole
Een zalf die voor 1% uit deze stof bestaat kan in twee weken het zwemmerseczeem verwijderen en ervoor zorgen dat deze een aantal weken daarna niet meer terugkomt.
Naftifine
Wanneer er in een zalf 2% van deze stof zit, kan deze zeer effectief zijn voor de behandeling van Tinea Pedis. Dit is het type zwemmerseczeem dat het vaakst verward wordt met eczeem.
Tolnaftaat
Dit middel is redelijk nieuw in Nederland. En de schimmel is nog niet resistent tegen dit middel.

En er zijn nog meer middelen te verkrijgen…

Voorkomen van zwemmerseczeem:

• Was de voeten met water! Dus niet met zeep, ook niet met desinfecterende zeep
• Droog je voeten voorzichtig en zorgvuldig, vooral tussen de tenen
• Gebruik talkpoeder om de voeten droog te houden. Een gewone talkpoeder is goed of maïzena, maar er zijn ook talkpoeders met een middel tegen transpireren en/of tegen schimmels en bacteriën
• Gebruik badhanddoeken alleen voor jezelf, deel ze dus niet met anderen
• Draag sokken van absorberend materiaal (liefst katoen)
• Trek elke dag schone droge sokken aan
• Draag schoenen die ventileren
• Draag elke dag andere schoenen, 1 dag dragen is 24 uur drogen
• Behandel schoenen met een schimmeldodend poeder of spray
• Behandel ook het voeteneind van uw matras, het voetenbankje/de poef bij uw bank of stoel met een schimmeldodend poeder of spray
• Was uw sokken niet op 60 graden maar op minimaal kookwas
• Loop nergens op blote voeten waar andere mensen dat wel doen. Draag altijd slippers in openbare ruimtes zoals douches, kleedkamers, zwembaden en sauna’s
• Neem tijdens groepslessen uw eigen materiaal mee, zoals een (yoga)matje

Laat uw (eventueel net aangeschafte) schoenen reinigen en drogen in de praktijk door middel van het Shoefresh apparaat.

Het is zelfs mogelijk om voor eigen gebruik het shoefresh apparaat aan te schaffen. Ga hiervoor naar www.shoefresh.eu ook daar vindt u tevens alle informatie omtrent het apparaat.

Wanneer het advies goed wordt opgevolgd, heeft u veel profijt van uw behandeling.

Het is dus in uw eigen belang om therapietrouw te handelen. De bovengenoemde toepassingen kunnen probleemloos opgevolgd en toegepast worden en komen die problemen, indien advies correct opgevolgd, niet snel meer terug en/of worden goed begeleid en onder controle gehouden. Tijdige behandeling voorkomt vervelende ontstekingen, en (verdere) verspreidingen van de infectie.
Wacht niet te lang met uw bezoek aan uw Medisch Pedicure. Uw Medisch Pedicure heeft het juiste gereedschap en de juiste toepasbare passende producten.

Wilt u graag advies en/of een behandeling en/of een Fungitest laten doen en/of uw schoenen laten reinigen door middel van het Shoefresh apparaat? Maak dan gerust een afspraak en bel 06-10287864 of mail naar fem@voetzorgson.nl