Thuisadvies

Ingroeiende nagel(s)

Een ingroeiende teennagel komt het vaakst voor op de grote teen. Maar het kan met alle nagels voorkomen. Een nagelrand of een gedeelte van de nagel drukt dan teveel in de huid. Dat geeft aanleiding tot irritatie, eelt, roodheid, een likdoorn of ontsteking of een wond.
Ingroeiende nagels komen veel voor bij pubers. Vaak zijn dunne nagels in combinatie met te kleine of te smalle of te schuingezwaaide neuzen van schoenen de oorzaak. Maar er zijn nog meer oorzaken aan te wijzen voor een ingroeiende nagel. Bijvoorbeeld erfelijkheid speelt hierbij ook een rol. Een mogelijk doorgemaakte trauma aan de nagel door bijvoorbeeld stoten kan ook een ingroeiende nagel veroorzaken. Het verkeerd knippen van de nagels, een kalknagel, een schimmelnagel, te weke nagelwallen, medicijngebruik, medische aandoeningen, etc. kunnen een ingroeiende nagel veroorzaken.

Voorkomen van ingroeiende nagel(s):
• Knip uw nagel(s) recht en niet te kort af
• Knip geen hoekjes af, want dit kan juist ingroei veroorzaken juist, de spitse punten van de hoeken kunt u bijvijlen zodat deze niet in de huid steken
• Knip uw nagel(s) als u net in bad of onder de douche bent geweest. Uw nagel(s) zijn dan nog zacht vanwege het vocht, daardoor zijn ze makkelijker te knippen
• Draag schoenen waarin uw tenen zowel in de breedte als in de hoogte voldoende ruimte hebben
• Strik veters -/ en klit klittenband niet te strak
• Vermijd te strakke sokken
• Transpirerende voeten maken de huid week. Daardoor kan de nagel eerder ingroeien, pak het transpireren van uw voeten aan met schone vochtopnemende/vochtafdrijvende sokken en een middel tegen transpiratie
• Voelt u dat uw nagel toch aan het ingroeien is? Laat mij het dan zo snel mogelijk behandelen om verder ingroeien en om daardoor mogelijk verdere infecties te voorkomen

Ingroeiende nagel(s) kan ik behandelen. Met bovengenoemde mogelijkheden ter voorkoming van de ingroeiende nagel(s) is al veel gewonnen.

Een ingroeiende nagel behandel ik door:

    • het stuk nagel dat in uw huid drukt met een vijl en frees weg te vijlen en af te vlakken. Aan het einde van de behandeling vul ik indien mogelijk en indien nodig de ontstane lege ruimte op met copoline of smig of ander materiaal om de nagel in goede banen te leiden. Als dat nodig is maak ik de plek vrij van druk.
    • door de ingroeiende nagel uit de nagelwal te verwijderen met een vijl en frees en vervolgens een nagelbeugel op maat te plaatsen. Deze blijft zitten zolang het nodig is en verplaatsen we of vernieuwen we indien nodig en zolang het nodig is, totdat de nagel weer normaal groeit tijdens de vervolgbehandelingen.
    • door de ingroeiende nagel uit de nagelwal te verwijderen met een vijl en frees en vervolgens een begeleidende nagelprothese op maat te plaatsen. Deze blijft zitten zolang het nodig is en vernieuwen we indien nodig en zolang het nodig is, totdat de nagel weer normaal groeit tijdens de vervolgbehandelingen.

Wanneer de oorzaak en het advies niet goed wordt opgevolgd, komt de ingroeiende nagel snel weer terug. Het is dus in uw eigen belang om therapietrouw te handelen. De meeste ingroeiende nagels zijn makkelijk te behandelen en komen, indien advies correct opgevolgd, niet (snel) meer terug of zijn makkelijk en op tijd te begeleiden indien u de behandelingen met regelmaat inpland. Tijdige behandeling van ingroeiende nagel(s) voorkomt vervelende ontstekingen.

Wacht niet te lang met uw bezoek aan uw Medisch Pedicure! Ingroeiende nagels gaan namelijk niet vanzelf over. Uw Medisch Pedicure heeft het juiste gereedschap. Ga vooral niet proberen om dit probleem zelf op te lossen. Bent u er snel bij volstaat soms een enkele behandeling. Helaas komt het echter vaker voor dat mensen te lang wachten en zijn meerdere behandelingen nodig om de nagel goed te begeleiden.

Bij u geplaatste copoline of smig, etc. kunt u gerust laten zitten. U kunt hier ook prima mee douchen of in bad. Het kan zijn dat u de geplaatste copoline of smig, etc. gaanderweg verliest. Dat is geen probleem. Het kan ook zijn dat het geplaatste materiaal nog op zijn plek zit bij uw volgende behandeling, dan wordt deze vervangen indien nodig. Mocht u het materiaal vervelend vinden, dan mag u het materiaal verwijderen. Of ik verwijder netjes het materiaal indien nodig.

Let op: Mensen met een ontstoken ingroeiende nagel verwijs ik door naar hun huisarts. Indien de huisarts zijn/haar goedkeuring verleent behandel ik een ontstoken ingroeiende nagel.

Wilt u graag advies en/of een behandeling van uw ingroeiende nagel(s)? Maak dan gerust een afspraak en bel 06-10287864 of mail naar fem@voetzorgson.nl