Thuisadvies

Eelt en Kloven

Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van de opperhuid (de hoornlaag). Eelt ontstaat door wrijving en/of druk. Dit komt vaak voor onder de bal van de voet, de hielen, maar ook aan de bovenkant van een teen of aan de zijkant van een teen of een eeltrand aan de zijkant van de voet.

Een dun laagje eelt is een natuurlijke bescherming van onze huid, maar als er een abnormale verdikking (genaamd Pathologisch eelt) ontstaat, kan dit op den duur een pijnlijk branderig gevoel geven of stekende pijn geven.

Een kloof ontstaat vaak door een te droge huid. Deze droge huid verliest zijn elasticiteit en kan bij belasting niet meer meebuigen. Daardoor kan de huid barsten.
Oppervlakkige kloven beperken zich tot scheuren in de opperhuid.
Bij diepe kloven kunnen scheuren doordringen tot in de diepere huidlagen. De randen zijn dan vaak verhard door eelt. Kloven kunnen erg pijnlijk zijn. Ze kunnen gepaard gaan met bloedingen, dit komt doordat de kloof doorscheurd en de gezonde huid mee scheurt. Hierdoor ontstaat een open wond. Infecties kunnen ontstaan wanneer een kloof open is.
Onder of tussen de tenen ontstaan kloven door overmatige productie van transpiratievocht. Vaak gaan kloven gepaard met een schimmelinfectie. Om dat te voorkomen is het noodzaak om de kloof goed te verzorgen.

In de nagelwallen en de nagelriemen kan ook eelt ontstaan en kunnen ook (pijnlijke) kloven voorkomen. Dit komt meestal doordat huid van de nagelwal en/of de nagelriem te droog is.

Voorkomen van eelt en kloven:

• Zorg voor goed passende schoenen die geen wrijving of druk veroorzaken
• Slippers en schoenen met een open hak  of opstaande rand verhogen de kans op kloven (ivm uitdrogen van de hiel en/of door wrijving en/of druk)
• Vijl eelt met een eeltvijl dun, zo nodig 2x per week. Dit kan ook onder de douche met een puimsteen. Gebruik geen open rasp, want deze kan
wondjes veroorzaken
• Zorg bij het vijlen dat bijvoorbeeld uw hielen goed rond blijven. Bij slechte rondingen kan verkeerde druk ontstaan en dat kan juist kloven
veroorzaken
• Smeer uw voeten regelmatig in met een desinfecterende, vette en tevens voedende crème en/of olie.
• Ik kan u adviseren welke crème of olie voor u en uw huid van toepassing is.

Wilt u uw Eelt en/of Kloof  en/of nagelwallen en nagelriemen behandelt hebben? Maak dan gerust een afspraak. Bel 06-10287864 of mail naar  fem@voetzorgson.nl