Thuisadvies

De Kindervoet

De kindervoet is vatbaarder voor schimmels, wratten en ingroeiende nagels. Dit komt doordat het afweersysteem van kinderen nog niet zo sterk is als dat van volwassenen en omdat de nagels nog erg dun zijn. Het is daarom ook van belang dat u de kindervoeten nauwlettend in de gaten houdt. Bij twijfel kunt u mij altijd bellen of emailen. Ik weet waarover ik praat en kan u verder helpen of een behandelplan opzetten voor de voeten van uw kind.

Wanneer uw kind op school of na het sporten moet douchen of het zwembad bezoekt, dan zal ik  u en uw kind informeren over de mogelijke gevolgen van het lopen op blote voeten en het advies geven om badslippers te dragen. Bij beginnende pijn of constatering van een wrat of schimmelnagel of ingroeiende nagel, belt u mij meteen om er naar te laten kijken.

 

Hoe verloopt de ontwikkeling van de kindervoet?

De kindervoet kan niet worden vergeleken met de volwassen voet.

 0-2 jaar

Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken ook de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Baby’s oefenen de voet- en beenspieren door te trappelen met hun voetjes. De botten bestaan nog uit kraakbeen.

Vetkussen onder de voeten

Onder de babyvoet zit een dik vetkussen waardoor de voet er afgeplat uitziet en een groot draagvlak heeft. In de loop van de eerste levensjaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat de voetholte.

Eerste stapjes

Rond het eerste levensjaar (10-18 maanden) waagt een kind zijn/haar eerste stapjes. Dit proces mag niet overdreven gestimuleerd worden. Uw kind gaat staan en lopen zodra de voeten klaar zijn om het eigen lichaamsgewicht te dragen.

O-stand

Het is normaal dat de benen van uw baby een O-stand hebben. Dit vergemakkelijkt het nog onzekere voortbewegen.

2 – 6 jaar

Rond het tweede jaar kan een X-stand van de benen ontstaan. Meestal gaat dit tussen het zesde en het achtste jaar vanzelf over. Ook hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog vaak platvoeten.

6 – 8 jaar

De stand van de X-benen herstelt zich, waarna de voeten en benen recht staan. Rond deze leeftijd ontwikkelen platvoeten zich tot een normale voetboog. Tot de leeftijd van acht jaar is er geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor die leeftijd gebruikelijk is.

Voorlichting en advies

Tot de leeftijd van 8 jaar is er geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoeten niet overeenkomt met wat voor de leeftijd gebruikelijk is. Heeft uw kind echter (pijn)klachten, raadpleeg dan een podotherapeut.

Hoe wordt de schoenmaat bepaald?

Bij het bepalen van de juiste schoenmaat is de lengte én de breedte van de voeten belangrijk. Een kinderschoen moet 1,5 cm langer zijn dan de lengte van de voet. Ik kan uw kind zijn/haar voeten opmeten of laat het meten van de kindervoeten over aan de medewerkers van een gespecialiseerde kinderschoenenwinkel.

 

Voeten van kinderen zijn zo flexibel dat ze zonder veel problemen schoenen kunnen dragen die veel te klein zijn. Kinderen klagen daar niet snel over want onder de veertien jaar zijn voeten van kinderen nog erg soepel.

Om voetproblemen te voorkomen is het daarom ook belangrijk dat u regelmatig controleert of de schoenen niet te klein zijn geworden.

Dit kunt u als volgt controleren:

 • Maak de veters of klitteband of ritssluiting of verstelbare bandjes los en vraag het kind de voet in de schoen naar voren te schuiven. De langste teen moet de voorkant van de schoen raken.
 • Kunt u zonder moeite een vinger tussen de hiel en de achterkant van de voet steken dan is er voldoende teenruimte in de lengte.

 

Waar moet u op letten bij kinderschoenen?

Kinderschoenen moeten geschikt zijn voor de voeten en de juiste pasvorm hebben. Tijdens de verschillende leeftijdsfases is  het belangrijk dat u goed oplet bij het kopen van kinderschoenen.

0 – 2 jaar

Baby’s en kinderen die nog niet of net beginnen te lopen, trappelen en spelen graag met hun voeten. Zo ontwikkelen ze de spieren die nodig zijn om te lopen. Het is belangrijk dat deze bewegingen niet belemmerd worden door te kleine babypakjes met voetjes eraan, te kleine schoenen of te strakke sokken. De eerste schoenen zijn pas nodig als uw kindje twee tot drie weken echt zelfstandig loopt.

2 – 3 jaar

In de eerste twee tot drie jaar dat uw kindje loopt, kunnen de voeten twee tot drie schoenmaten per jaar groeien. Laat gedurende die periode iedere drie maanden de voeten van uw kind meten, om er zeker van te zijn dat u de goede maat schoenen koopt. Let erop dat zowel de lengte als de breedte wordt gemeten. Vanaf het vierde levensjaar groeien kindervoeten gemiddeld één tot twee schoenmaten per jaar. Ook nu is het verstandig om de voeten van uw kind ieder half jaar te laten meten.

 

Op het moment dat uw kind echt begint met lopen, moeten de schoenen aan de volgende eisen voldoen:

 • Juiste pasvorm, juiste lengte, juiste breedte
 • Stevige hielomsluiting
 • Goede en stevige sluiting over de wreef van de voet, met veters of klittenband of ritssluiting of verstelbare bandjes
 • Buigpunt van de schoen onder de bal van de voet
 • Geen hak of een lage brede hak

 

Waar  moet u op letten bij de aanschaf van schoenen:

 • Koop in ieder geval nooit tweedehandsschoenen, hoe kort ook gedragen ze zijn altijd gevormd naar de eerste drager.
 • De optimale hakhoogte is 1 – 1.5 cm, bij een hogere hak of lagere hak wordt de afwikkeling van de voet belemmerd.
 • Schoenen met veters, klittenband of ritssluiting of verstelbare bandjes zijn beter dan instappers, hierdoor voorkomt u dat de voet teveel heen en weer schuift.
 • De hiel van de schoen ( ook bij sandalen ) moet voldoende steun geven en de hiel goed omsluiten. De hiel van de schoen moet dus sluitend passen, zodat de hiel als het ware vast komt te zitten en niet heen en weer of op en neer kan bewegen in de schoen. Gebeurt dit wel dan zal het kind zich regelmatig verzwikken en/of blaren vormen.

 

Wanneer het advies goed wordt opgevolgd, hebben u en uw kind veel profijt van de behandeling en krijgt u het juiste advies.

Het is dus in uw eigen belang om therapietrouw te handelen. De bovengenoemde behandelingen kunnen probleemloos toegepast worden en komen, indien advies correct opgevolgd, die problemen niet snel meer terug of worden goed gereguleerd of sterk verminderd. Tijdige behandeling voorkomt vervelende ontstekingen, vergroeiingen, blaren, etc.

Wacht niet te lang met uw bezoek aan uw Medisch Pedicure. Uw Medisch Pedicure heeft de juiste vakkennis en heeft het juiste gereedschap en de juiste toepasbare passende producten. Ga vooral niet proberen om deze problemen zelf op te lossen.

Wilt u graag advies en/of een behandeling? Maak dan gerust een afspraak en bel  06-10287864  of  mail naar  fem@voetzorgson.nl