Thuisadvies

Blaren

Er zijn verschillende soorten Blaren. Om goed te kunnen bepalen met welke soort u te maken heeft, zal ik de kenmerken van de verschillende soorten blaren hieronder met u doornemen.

Wat is een blaar?

Globaal kunnen we blaren indelen in een drukblaar en een brandblaar. Ook een bloedblaar komt regelmatig voor, maar dit is in feite een diepe drukblaar.
Een Blaar kan ontstaan door onder andere: wrijving, druk, vocht, koude en hitte of een allergische reactie, bij ziekte of een chemische reactie.

Een Drukblaar

Een drukblaar ontstaat door wrijving. Een flink stuk wandelen met niet goed passende schoenen en/of sokken zoals een knellende schoen of juist een te grote schoen, een stiknaad of andere oneffenheid in de schoen, een sok naad of een slecht passende sok kan veel wrijving op een bepaalde huidplek veroorzaken. De druk op de huid wordt hierdoor te groot en de huid probeert het weefsel te beschermen tegen deze druk en laat plasma ophopen tussen de lederhuid en de opperhuid. De opperhuid raakt als het ware los van de andere huidlagen. Het plasma is het vocht dat we zien op de plek van de blaar. De huid wordt rood en voelt branderig. Al snel kunt u het vocht vervolgens zien ophopen.

Een Brandblaar

Een brandblaar lijkt veel op een drukblaar. Deze ontstaat door hitte of kou. Een hete pan per ongeluk aanraken of te heet water aanraken kan hetzelfde resultaat opleveren als bij een drukblaar. Als reactie zal de laag tussen de opperhuid en de lederhuid loslaten en zich vullen met vocht. Dit hoeft niet allen bij extreme hitte te gebeuren, maar ook bij extreme kou. Een brandblaar is in feite een tweedegraads brandwond. Alhoewel beide soorten blaren niet gevaarlijk zijn, is er altijd kans op een infectie.

Meestal geneest een tweedegraadsbrandwond als een brandblaar vanzelf weer. Meestal is een brandblaar behandeling dan ook niet nodig. Dit is echter afhankelijk van een aantal factoren. Een minder diepe brandwond kan de blaar na enkele dagen weer genezen. Hoe minder de zweetkliertjes en haarwortels aangetast zijn, des te eerder de wond zal genezen. Vaak zijn er delen van de opperhuid nog steeds intact, waardoor wondgenezing goed plaats kan vinden en er snel nieuwe huid aangemaakt kan worden. Hoe dieper de brandwond, hoe moeilijker het genezingsproces, dit kan meerdere weken duren.

Wat te doen bij een brandblaar?

Heeft u zojuist een brandblaar opgelopen? Wat u direct kunt doen is de plek koelen met lauw water onder de kraan voor tenminste 15 tot 20 minuten. Voor grotere brandplekken kunt u ook de douche of een bad gebruiken. Bij grote brandplekken is het sowieso aan te raden direct eerste hulp te bezoeken. Eventuele kleding dat is vastgeschroeid aan de huid dient u te laten zitten. Trek deze nooit los van de huid, want hierdoor kunt u de wond verder beschadigen. Voor kleine brandblaren kunt u brandwondenzalf gebruiken voor de verkoelende werking. Daarna gebruikt u een steriel gaasje of een speciale blarenpleister. Let wel op dat het gebruik van brandwondenzalf in combinatie met een gaasje of pleister ervoor kan zorgen dat de huid aan de pleister vast komt te zitten. Brandwondenzalf is daarom ook niet nodig voor de genezing, maar kan wel helpen voor verkoeling. Wat u in ieder geval nooit moet doen is de brandblaar doorprikken! Dit kan een infectie veroorzaken.

Brandblaar behandelen

Als de blaar stuk gaat, wat eerder kan gebeuren bij grote brandblaren, dan kan een infectie een hoop kwaad doen. Daarom is het belangrijk om de brandblaar goed te beschermen door deze goed af te dekken met bijvoorbeeld steriele gaasjes of speciale blaarpleisters. En door de wond met rust te laten om het genezingsproces zijn gang te laten gaan en de huid zichzelf heeft genezen.
De kleine blaren kunt u prima zelf behandelen en de grote blaren altijd eerst eerste hulp bezoeken en/of de Medisch Pedicure en/of de huisarts.

Een Bloedblaar

Een bloedblaar is in feite een diepe drukblaar, soms ook wel wrijvingsblaar genoemd. Het gaat door een bloedvat heen, waardoor de blaar zich vult met bloed. Een normale drukblaar bevat plasma, dat is het doorzichtige vocht wat we onder de huid zien zitten. Bij een bloedblaar is de schade dieper in de huid. Een bloedvat is aangetast, waardoor de blaar zich vult met bloed. Bloedblaren kunnen erg pijnlijk zijn, maar zullen in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnen.
Een bloedblaar die ontstaat door constante wrijving kunt u helpen voorkomen door maatregelen te nemen zoals te lezen in blaren voorkomen. Bloedblaren die echter ontstaan door een ongelukje zijn lastiger te voorkomen. Neem daarom altijd voorzorgsmaatregelen. Draag bijvoorbeeld tijdens het klussen beschermende kleding en denk ook om schoenen met stalen neuzen.

Bloedblaar in de mond?

Een bloedblaar kan ook in de mond ontstaan. Per ongeluk op uw wang bijten kan de huid doen beschadigen, waardoor een dergelijke blaar kan ontstaan. Ook dit zal vanzelf weer genezen. Probeer ondertussen te kauwen aan de andere kant van het gebit, zodat de huid niet verder kan beschadigen. De kans dat de blaar in de mond open zal gaan is groter, maar de kans op infectie is gelukkig een stuk kleiner. Het bloeden kan echter lastig gestopt worden in de mond. Wees dus voorzichtig met eten.

Bloedblaar behandelen

Een bloedblaar mag u nooit doorprikken! De kans op infectie is dan erg groot. Als u een bloedblaar eenmaal doorprikt zal het bloed eruit beginnen te stromen. Het is erg lastig om dit bloeden vervolgens te stoppen en de plek is erg vatbaar voor infecties.
Wat u wel kunt doen is de plek het beste met rust te laten, want het geneest meestal vanzelf. De plek wordt na enkele dagen vanzelf kleiner. Soms is het echter lastig om voldoende rust te nemen bij bloedblaren op of onder de voet en op de vingers. In dat geval kan een pleister helpen om de huid te beschermen. Vervang deze dagelijks voor een schone (blaren-)pleister.
Soms kan een bloederige blaar zonder duidelijke oorzaak ontstaan. In dat geval is het aan te raden om de dokter te bezoeken. In zeldzame gevallen kan een achterliggende ziekte of aandoening de oorzaak zijn van het ontstaan. Dit is ook aan te raden als het genezingsproces uitblijft.

De belangrijkste oorzaken van blaren zijn:

• Niet goed passend schoeisel (beknelling, te nauw, te spits, te hoge hakken, te smalle hielen, etc.)
• Herhaaldelijke belastende bewegingen (hardlopen, gereedschappen, sporten, etc.)
• Onvoldoende persoonlijke verzorging (huidophoping veroorzaakt extra druk of wrijving, etc.)
• In aanraking komen met hitte of koude of chemische middelen
• In aanraking komen met een middel waar u allergisch op reageert
• Ouder worden (dunnere huid, verdwijnen vetpolster, veranderingen in gewrichten, etc.)
• Bij medische aandoeningen als bijvoorbeeld diabetes en cellulitis.
• Afwijkingen aan voet of tenen (Botwoekeringen, ruitertenen, etc.)

Blaren doorprikken of beter intact laten?

De enige soort blaren die u mag doorprikken zijn drukblaren. Een drukblaar is de meest voorkomende soort blaar. Als mensen over blaren spreken dan bedoelen ze meestal de blaren die ontstaan door druk of wrijving. Simpelweg doorprikken en verder niets doen kan een infectie veroorzaken. Daarom is het wel belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om infecties te voorkomen. Drukblaren mag u doorprikken met een schone, ontsmette naald. Er zijn speciale blaarnaalden verkrijgbaar, maar u kunt ze ook doorprikken met een gewone naald of speld. Voor te ontsmetten gebruikt u alcohol of Betadine. Houdt een schone doek gereed om het vocht (plasma) op te vangen. Indien de blaar op een lastige plek zit kunt u ook iemand anders vragen om te prikken. Uw Medisch Pedicure kan u hier bij helpen.

Prik de blaar met de steriele naald door. Hierop begint het vocht eruit te lopen. Gebruik schone zakdoekjes, tissues of watjes om het vocht zoveel mogelijk te verwijderen. Zodra het vocht uit de blaar is gelopen kunt u deze het beste laten luchten. Niet afdekken dus en gewoon rustig laten drogen. Als u echter aan het wandelen bent en weer verder moet kunt u een gewone pleister of een speciale blarenpleister gebruiken. Ook is het aan te raden om schone, droge sokken aan te trekken. Zodra u de mogelijkheid hebt om te rusten trekt u de schoenen, sokken en de (blaren-)pleister weer uit en laat u de plek rustig genezen. Een blaar behandelen doet u het beste door het rust te geven. Blaren doorprikken is niet moeilijk, maar zorg dat u altijd werkt met schone en steriele attributen.

Brandblaren en bloedblaren mag u absoluut niet doorprikken!

Voorkomen van blaren:

• Draag goed passende schoenen, laat ze zeker niet knellen op en om de tenen
• Draag de juiste schoenen voor de activiteit die u gaat doen en bij de ondergrond waarop u gaat lopen
• Draag speciale, goedpassende wandelsokken zonder naden. Wandelsokken nemen meer vocht op dan gewone sokken
• Draag Wandelwol in de sokken op de locaties die u drukvrij en wrijvingsvrij wilt hebben
• Hebben uw sokken een vervelende, in de weg zittende naad, draag dan uw sokken binnenste buiten
• Voorkom dat de sok dubbel gaat zitten, dat deze een vouw maakt
• Draag de juiste (beschermende) werkkleding
• Anti-druk techniek met o.a. vilt, pleisters of andere materialen kan u vooruit helpen

Blaren kan ik indien nodig behandelen. Met bovengenoemde mogelijkheden ter voorkoming van de blaren is al veel gewonnen. Het doorprikken van blaren in eerste instantie met een steriel mesje of een steriele naald. Als dat nodig is maak ik de plek vrij van druk. En wanneer de oorzaak en het advies niet goed wordt opgevolgd, komen de blaren snel weer terug. Het is dus in uw eigen belang om therapietrouw te handelen. De meeste blaren zijn makkelijk te behandelen en komen, indien advies correct opgevolgd, niet meer terug.

Wilt u graag advies en/of een behandeling van uw blaren? Maak dan gerust een afspraak en bel 06-10287864 of mail naar fem@voetzorgson.nl